Hurtig Levering
Hurtig levering 1-3 dage
Altid de bedste tilbud
Vælg abonnement Op til 20% rabat
Fuld Returret
Fuld returret 14 dages returret
Officiel Tankesport webshop
Officiel Tankesport webshop Det fulde sortiment

 

Quiz Nights i Valby

Tankesport er med til at arrangere quizaftenerTankesport er med til at arrangere quizaftener

Den nyåbnede restaurant Picniq satser på at blive en moderne udgave af et forsamlingshus og har en række aktiviteter i støbeskeen. Noget af det første er tre quizaftener.

Onsdag den 22. marts og onsdag den 26. april åbner den københavnske restaurant Picniq dørene for sjove og underholdende quizaftener. Aftenerne er arrangeret i samarbejde med Tankesport. Gennem tre runder skal deltagerne svare på spørgsmål om alt mellem himmel og jord, og til de dygtigste er der fine præmier at vinde. Det er gratis at være med, og der er mulighed for at købe snacks og drikkevarer undervejs. Man kan stille et hold på 2-5 personer, og quizzen går i gang kl. 19.

Et moderne forsamlingshus
Picniq beskriver sig selv som en moderne fortolkning af forsamlingshuset anno 2023. De ønsker at være et sted, hvor et væld af aktiviteter og særarrangementer samles og udfolder sig. Ud over quizaftener har restauranten planer om alt fra koncerter, fællesspisning og banko til litteraturoplæsninger, vinsmagning og meget andet. Picniq har til huse i Valbyparken, Hammelstrupvej 100, 2450 København SV. Man kan læse mere om quizaftenerne og de mange andre events her: https://picniq.dk/event-kalender/

 

 

Daglig træning holder hjernen skarp 

Krydsord og sudoku holder hjernen friskKrydsord og sudoku holder hjernen frisk

Især i den tredje alder er det vigtigt at give sin hjerne nye udfordringer. Små ændringer kan have stor betydning for det mentale helbred.  

Danskerne lever længere, og de fleste kan nyde mange gode år som friske pensionister med overskud til rejser og nye oplevelser. Opskriften på det gode seniorliv bygger ikke kun på en sund og varieret kost, daglig motion og fornuftige alkoholvaner. Et godt socialt netværk og funktionel hjernetræning er også med til at holde danskerne friske i både krop og sind. 

Spil skak, løs krydsord, og gå nye veje
Flere undersøgelser viser vigtigheden af at træne sine kognitive evner, når man kommer op i årene. Det kan man fx gøre ved at løse krydsord eller sudoku, spille skak, kort eller andre spil og gå en anden vej hjem, end man plejer, når man har været en tur i skoven. Det er i det hele taget en god idé at finde på ting, der udfordrer hjernen i dagligdagen.

 

Krydsordets historie kort fortalt

Den klassiske krydsordsopgave er en moderne opfindelseDen klassiske krydsordsopgave er en moderne opfindelse

Moderne krydsogtværsopgaver har eksisteret siden starten af det 20. århundrede. De første blev trykt i USA og kom i årene efter til Europa. 

Mennesker har gennem alle tider været optaget af betydningen af ord og tegninger, og der er da også fundet krydsordslignede opgaver helt tilbage til mure fra antikken. Krydsordet, som vi kender det i dag, er dog en mere moderne opfindelse. I 1880’erne kunne børn i England og USA løse særlige kvadratiske ordopgaver, men det var først i 1913, at en moderne krydsordsopgave så dagens lys.

Det første danske krydsord
Den første udgave af den type opgave, som vi i dag forbinder med den klassiske krydsogtværsopgave, blev trykt den 21. december 1913 i avisen New York World. Ophavsmanden til opgaven var den britiskfødte amerikaner Arthur Wynne. I årene efter første verdenskrig bredte den nye moderne udgave af opgaven sig til mange dele af verden. I en dansk kontekst blev den første krydsordsopgave trykt i Berlingske Tidende i 1924.

Ordopgaver digitalt
Krydsordsopgaverne har siden udviklet sig og fås i dag i mange forskellige udformninger og sværhedsgrader. Danske krydsordsløsere kan i dag finde opgaver i opgaveblade med krydsord, men også i aviser og ugeblade. Der er ligeledes mange muligheder for at løse krydsord digitalt – ligesom krydsordet har inspireret til onlinespil som Wordfeud og Wordle.

                                                                

                                                            

 

Hjernegymnastik på nye platforme

Krydsord og sudoku findes også i onlineversionerKrydsord og sudoku findes også i onlineversioner

Ikke kun nyhedsartikler men også ’braintainment’ findes i stigende grad digitalt. Flere og flere vælger at få deres nyhedsinformation på skræmen – og også den daglige sudoku eller krydsordsopgave findes nu i onlineversioner.

Der er fortsat dem, der nyder at spise morgenmad, læse avisen og løse dagens sudoku eller krydsord med en spids blyant. Men der bliver færre og færre af dem i disse år. Abonnementstallet på aviser i fysisk format er støt faldende, da mange vælger at læse deres nyhedsartikler i en e-avis eller på avisernes hjemmesider.

Ord- og talopgaver går digitalt
I takt med udviklingen er sudoku og krydsord fulgt med over på nye platforme. I disse år kommer der flere og flere digitale opgaver, og der dukker hele tiden nye varianter og opgavetyper op. Opgaverne findes på flere af de danske avisers hjemmesider. Der er også mulighed for at prøve kræfter med onlineopgaver hos Danmarks største producent af krydsord, sudoku og anden opgaveunderholdning. På Tankesport.dk er der krydsord, find ord, sudoku og amerikanerkryds i gratis onlineversioner.  

 

 

Børneopgaver fremmer evnen til fordybelse 

Krydsord fremmer børns evne til fordybelseKrydsord fremmer børns evne til fordybelse

Krydsord og anden ordleg er lærerige aktiviteter for børn. Både ordopgaver og farvelægning er sjove måder at træne sin evne til fordybelse. 

Nutidens børn tilbringer meget tid foran skærmen, og det kan få betydning for deres udvikling. De mange timer foran computeren, smartphonen og ipad'en kan påvirke børnenes motoriske udvikling og deres evne til at være sammen med andre børn. Det er vigtigt, at børn i alle aldre bruger deres krop og øver sig i at interagere med andre. Men også evnen til fordybelse skal trænes, og her kommer opgaver på papir ind i billedet.

Lærerig skærmpause
Krydsord, rebusser, billedkrydser og andre ordopgaver er gode alternativer til tabletten eller smartphonen, når de yngste skal have en pause fra skærmen. Det er både underholdende og lærerigt, og der findes en række opgavemagasiner til børn og begyndere på markedet. Derudover er malebøger også en oplagt mulighed for en hyggelig og afslappende stund, fuld af fordybelse. 

 

 

Billedkrydser og rebusser er ren nostalgi

Børnekrydsord er god familieunderholdningBørnekrydsord er god familieunderholdning

Kun få underholdningsprogrammer kan i dag samle familien foran fjernsynet. Færre ser flow-tv, og mange efterspørger anden underholdning, som børn og voksne kan lave sammen.

Danskernes vaner har ændret sig markant det seneste årti, når det kommer til underholdning og information. Færre husstande har et tilsluttet tv-apparat, og de, der har, vælger i stigende grad streaming frem for flow-tv. Mange vælger også e-bøger, og et stigende antal danskere får deres primære nyhedsdækning digitalt eller via sociale medier. I takt med udviklingen savner mange børnefamilier underholdning, som man kan samles om. Der er derfor stadig stor brug for fysiske bøger, film til hele familien og magasiner trykt på papir.  

Krydsord er god familieunderholdning
Mange danskere er glade for det brede udvalg af digitale opgaver, men krydsord og anden opgaveunderholdning på papir kan nu stadig også noget. Med et magasin som fx Sofus’ Lillebror kan børn og voksne være sammen om at finde frem til de rette ord i opgaver som billedkrydser, mikseord og rebusser. For mange voksne vil Sofus’ Lillebror være et nostalgisk gensyn. Bladet har været på markedet i flere generationer og er fortsat et populært begyndermagasin, der egner sig godt som familieunderholdning.  

                                          

 

Krydsord er sjov stavetræning

Krydsord som god stavetræningKrydsord som god stavetræning

Ordopgaver er lærerig underholdning til børn. Krydsord og anden ordleg styrker stavningen for elever i grundskolen og på mellemtrinnet.

Hvem siger, at det skal være kedeligt at få udvidet sit ordforråd og blive god til at stave? I landets skoler er der stor fokus på stavetræning og mange test, selv i de mindste klasser. Men for mange børn er det danske sprog en svær størrelse med alle sprogets stumme bogstaver og udtale, som ikke stemmer overens med, hvordan ordene skal staves.

Opgaver som supplement
Et godt supplement til danskundervisningen er de mange ordopgaver til børn, som findes på markedet. Opgavemagasinerne er sjov underholdning for børn og en god måde at gøre det lidt sjovere at knække læsekoden, lære nye ord at kende og blive bedre til stavning af de svære danske ord.


Fotos: Getty Images